Иранският посланик в България беше поканен в МВнР

Външно осъжда атаката срещу Израел по най-категоричен начин, беше подчертано по време на срещата

Новини
19:14 - 17 Април 2024
1746
Иранският посланик в България беше поканен в МВнР

Извънредният и пълномощен посланик на Иран в България Алиреза Ирваш е извикан във вторник - 16 април, на среща в Министерството на външните работи (МВнР).

Срещата е била по повод атаката на Иран срещу Израел от 14 април 2024 г., съобщиха от министерството на официалния си сайт.

По време на срещата Гергана Караджова, генерален директор  „Политически въпроси“, подчерта пред посланик Ирваш, че МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел по най-категоричен начин. Безпрецедентният по своите мащаби и същност акт е сериозна заплаха не само по отношение сигурността на района на Близкия изток,

но и добавя нови тежки предизвикателства пред глобалната архитектура на сигурност. 

Генералният директор информира иранския посланик, че водена от това разбиране и оценявайки в дълбочина катастрофалните последици от евентуално разгръщане на мащабен директен военен сблъсък между Иран и Израел, българската страна отново призовава за стриктно зачитане на основополагащите принципи на Устава на ООН и нормите на международното право.

В унисон със съвместното изявление на ЕС и неговите държави-членки от 14 април 2024 г., от българска страна отново бе отправен призив към всички страни да проявят максимална сдържаност и да не предприемат мерки, които биха могли да доведат до допълнително влошаване на ситуацията.

Възникването на спирала на насилие трябва да бъде предотвратено.

Генералният директор информира иранския посланик, че съвместно с международните си партньори България остава активно ангажирана с усилията, насочени към търсенето на възможности за бъдещо установяване на траен и устойчив мир в Близкия изток и възстановяване на политическите перспективи за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

Иран извърши пряка атака срещу Израел в отговор на предполагаем израелски удар по сграда на иранското консулство в Дамаск на 1 април. От своя страна Израел заяви, че ще отвърне на удара.