Иранският президент призова Израел да спре нападенията срещу Газа

Свят
16:04 - 17 Октомври 2023
2006
Иранският президент призова Израел да спре нападенията срещу Газа

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей определи нападението на Израел срещу Газа като геноцид над палестинците и каза, че трябва да спре незабавно, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс във вторник.

Високопоставен командир на Иранската революционна гвардия (IRGC) също предупреди за по-нататъшни действия от страна на подкрепяните от Техеран въоръжени групировки срещу Израел, ако той не прекрати атаките си.

Израел бомбардира палестинската територия Газа с въздушни удари, откакто бойци на Хамас нахлуха в Израел от анклава на 7 октомври и убиха 1300 души, повечето от които цивилни.

В отговор на агресията, Израел се закле да унищожи подкрепяната от Техеран групировка "Хамас", която управлява Газа.

Но израелските ответни удари убиха повече от 2800 палестинци, една четвърт от които деца, и прогониха около половината от 2,3 милиона жители на Газа от домовете им. Израел също така наложи пълна блокада на анклава, предотвратявайки влизането на храна, гориво и медицински консумативи.

"Никой не може да се изправи срещу мюсюлманите и силите на съпротивата, ако престъпленията на ционисткия режим (Израел) срещу палестинците продължат. Бомбардирането на Газа трябва да спре незабавно", каза Хаменей пред група студенти в Техеранд.

"Светът е свидетел на геноцида на ционисткия режим над палестинците в Газа", каза той под скандирания "Смърт на Израел".

Подкрепата за палестинската кауза е стълб на Ислямската република след революцията от 1979 г., тъй като страната, доминирана от шиити, се стреми да се представи като лидер на мюсюлманския свят.

Израел отдавна обвинява духовниците на Иран, че подклаждат насилие, като доставят оръжие на Хамас. Техеран твърди, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката.

"Трябва да отговорим, трябва да реагираме на случващото се в Газа", каза Хаменей.

Израелските служители трябва да бъдат изправени пред съда за действията си срещу палестинците в Газа, добави той.

Отделно, заместник-главнокомандващият на Революционната гвардия Али Фадави предупреди за нови атаки от екстремисти, ако Израел не спре това, което той нарече зверствата си в Газа, съобщи агенция Фарс.

"Шоковете на фронта на съпротивата срещу ционисткия режим ще продължат, докато този "раков тумор" не бъде изкоренен от картата на света", каза Фадави.

Иранският президент Ебрахим Раиси каза в понеделник, че подкрепата за палестинците е приоритет на външната политика на Иран, но въоръжените групи вземат свои собствени независими решения.