Иранският режим задържа стотици деца

Протестите срещу върховния водач Али Хаменей и неговите приближени продължават

Свят
11:09 - 15 Ноември 2022
1169
Иранският режим задържа стотици деца

Режимът в Иран задържа дори деца по време на масовите протести и нарушава правата им. Това става ясно от материал на „Ню Йорк Таймс“ от 14 ноември, в който се твърди, че иранските сили за сигурност са пратили между 500 и 1000 непълнолетни в центрове за задържане.

Те принуждават децата да преминат „поведенческа терапия“ под наблюдението на духовник и психолог, които пък ги подтикват да приемат, че са извършили „греховни деяния“. На децата, които се противопоставят на лечението, се дават психиатрични лекарства, се твърди в публикацията.

На 11 октомври министърът на образованието Юсеф Нури заяви, че режимът е изпратил арестувани гимназисти в "психологически центрове", за да ги образова и „реформира“, припомнят анализаторите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Припомняме, че именно гимназистите и студентите се превърнаха в лидери на демонстрациите срещу режима след убийството на Махса Амини.

Протестите срещу върховния водач Али Хаменей и неговите приближени продължиха в поне 9 града вчера. Очаква се активността на демонстрантите да се повиши в периода 15-17 ноември, тъй като организаторите призовават за протести в цялата страна. Очаква се недоволни граждани от Табриз да пътуват до столицата Техеран, за да участват в голяма демонстрация там. Организаторите мотивират участниците да „превземат“ Техеран, блокирайки основна магистрала.

Вчера най-масовите демонстрации бяха в Сенендедж (провинция Кордестан), Сардащ (провинция Западен Азербайджан) и Техеран. В Сенендедж над 100 протестиращи почетоха паметта на Матин Насри, отбелязвайки 40 дни от убийството на 19-годишното момче от страна на силите за сигурност.

 Според публикации в социалните мрежи Насри е войник, който е отказал да участва в репресиите над демонстранти, като вместо това е преминал на тяхна страна. Анализаторите от ISW и от Американския предприемачески институт, които следят изкъсо събитията в Иран, не могат да потвърдят тази информация.