Ирландците не искат нова дефиниция на "семейство"

Идеята беше да се поправят някои много стари и звучащи сексистки текстове в Конституцията

Новини
09:16 - 10 Март 2024
2687
Ирландците не искат нова дефиниция на "семейство"

Гласоподавателите в Република Ирландия гласуваха с огромно мнозинство в два референдума против изменението на текстове в ирландската Конституция, засягащи семейството и грижите, предаде БНР. 

Референдумите се проведоха в петък. Първото гласуване беше по предложението за промяна на формулировката в Конституцията за разширяване на определението за семейство, така че да се включат и такива, които не се основават на брак. То беше отхвърлено с 67,7% гласували с "не".

Втората предложена промяна беше за формулировката относно ролята на жените в дома, която беше отхвърлена с още по-голямо мнозинство от 73,9%. Промяната целеше не само жената да е отговорна за семейството, но и всички останали членове. Избирателната активност е била 44,4 процента. 

Министър-председателят Лео Варадкар заяви, че правителството е приело резултата и ще го уважи напълно. Той отбеляза, че е било отговорност на правителството да убеди мнозинството от хората да гласуват с "да" за промените, но очевидно не е успяло. 

Идеята беше да се поправят някои много стари и звучащи сексистки текстове в Конституцията. Проучванията на общественото мнение предричаха подкрепа за промените и при двата вота. Политически коментатори обаче казаха, че предложението за разпределяне на тежестта на грижите за членовете на семейството с увреждания върху цялото семейство, вместо само върху жените, се е превърнало в спор за желанието и способността на държавата да подкрепя болногледачите.