Ирландия и Испания може да признаят палестинската държава на 21 май

ЕС
12:07 - 09 Май 2024
1042
Ирландия и Испания може да признаят палестинската държава на 21 май

Ирландия, Испания и редица други държави от Европейския съюз обмислят да признаят палестинска държава на 21 май, съобщи ирландската национална телевизия, цитирана от Ройтерс.

Снощи „РТЕ Нюз“ каза, че контактите между Дъблин и Мадрид, и между Словения и Малта са зачестили с перспективата тези страни заедно да признаят съществуването на палестинска държава.

Според телевизията те изчакват утрешното гласуване на Общото събрание на ООН, което може да доведе до признаване на палестинската власт за пълноправен член на организацията.

В съвместно изявление на 22 март Испания, Малта и Словения казаха, че са постигнали споразумение да предприемат първи стъпки към признаване на палестинска държава.

Испания и Ирландия са дългогодишни защитници на правата на палестинците.

Усилията на четирите страни сега се полагат в момент, в който броят на жертвите в ивицата Газа, загинали в резултат на израелската военна офанзива за изтласкване на „Хамас“, нараства и в световен мащаб се отправят призиви за прекратяване на огъня и намиране на трайно решение за постигане на мир в региона.

От 1988 г. насам 139 от 193-те страни членки на ООН са признали съществуването на палестинска държава.

Израел заяви, че планът на четирите държави е "награда за тероризма" и ще намали шансовете за разрешаване на конфликта в ивицата Газа чрез преговори.