Ирландия отменя ограниченията за пътуване до 15 страни

Пристигащите от други държави ще трябва да се самоизолират за две седмици

Свят
14:10 - 22 Юли 2020
1083
Ирландия отменя ограниченията за пътуване до 15 страни

Ирландия публикува списък с 15 страни и територии, пътуванията до които ще бъдат освободени от всякакви карантинни рестрикции. Това съобщи днес националната телевизия Ар Ти И след заседание на правителството начело с премиера Михол Мартин, предаде ТАСС. 

В "зеления списък" са включени Сан Марино, Гибралтар, Монако, Гренландия, Малта, Финландия, Норвегия, Италия, Унгария, Кипър, Словакия, Гърция и трите балтийски страни. Пристигащите от други държави ще трябва да се самоизолират за две седмици.

Списъкът подлежи на корекции при промяна на ситуацията в съответните страни, отбелязват източници от кабинета.

Правителството подновява апела си към гражданите да пътуват до други страни само при спешна нужда. С цел опазване на здравето и сигурността тази година е по-добре да се откажем от почивка в чужбина, коментира външният министър Саймън Ковини.

През последната седмица около 50 000 ирландци са заминали на почивка в други страни, най-вече Испания, Португалия, Франция и САЩ, посочи той. По последни данни на националната санитарна служба близо 20 на сто от новите случаи на Ковид-19 в страната имат връзка с пътувания зад граница, уточни телевизията.

"Зеленият списък" не променя много нещата. Огромен брой работни места в туризма са застрашени, а пътуващите - принудени да се примиряват с ограничаването на потребителските им права. Застрахователите по принцип им отказват услуги и при отмяна на полетите мнозина рискуват да изгубят парите, платени за билети, заяви Пад Доусън, който оглавява асоциацията на туроператорите в Ирландия.