Ирландия съди Великобритания заради закон за амнистия

Свят
14:10 - 19 Януари 2024
1371
Ирландия съди Великобритания заради закон за амнистия

Ирландия е завела съдебно дело срещу Великобритания заради нов закон, който дава условна амнистия на бивши войници и екстремисти, замесени в десетилетните насилия в Северна Ирландия. Това съобщи Европейският съд по правата на човека, цитиран от "Ройтерс".

Законът беше разкритикуван от семействата на жертвите, правозащитни организации и всички основни политически партии на остров Ирландия, включително британските юнионисти и ирландските националисти. Той влезе в сила през септември миналата година.

Ирландското правителство е завело делото на 17 януари. То твърди, че някои разпоредби на закона не са съвместими с Европейската конвенция.

Великобритания спря наказателното преследване на лицата, замесени в периода на "Размириците", като заяви, че е малко вероятно те да дадат резултат и вместо това трябва да бъде създаден независим орган.

Лондон счита, че е все по-малко вероятно наказателното преследване, свързано със събитията отпреди 55 години, да доведе до присъди и че законодателството е необходимо, за да се приключи окончателно с конфликта.

При обявяването на решението си да даде британското правителство на съд заради закона миналия месец, Дъблин посочи, че няма друг изход, освен да предприеме правни действия, тъй като Лондон е изключил всяка възможност за политическо решение.

Великобритания нарече предизвикателството на ирландското правителство "ненужно".

Около 3600 души загинаха в продължение на три десетилетия конфронтация между ирландски националистически бойци за обединена Ирландия, пробританските "лоялни" паравоенни формирования и британската армия. Конфликтът до голяма степен приключи с мирно споразумение през 1998 г.