Ирландският премиер пристигна в Киев

Очаква се двамата лидери да подпишат споразумение за подкрепа и сътрудничество

Украйна
13:06 - 04 Септември 2024
479
Ирландският премиер пристигна в Киев

Ирландският премиер Саймън Харис пристигна в Киев за двустранна среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Очаква се двамата лидери да подпишат споразумение за подкрепа и сътрудничество между Ирландия и Украйна, съобщи „Киев Индипендънт“.

Посещението идва в същия ден, когато Русия извърши смъртоносна атака срещу западния град Лвов, при която загинаха най-малко 7 души и бяха ранени десетки други, включително 3 деца. През изминалата седмица Москва засили въздушните удари срещу украински градове.

Харис пристигна в Украйна с нощен влак. При пристигането си той посети районите, пострадали по време на ранната фаза на пълномащабното нахлуване на Русия в Киевска област, придружен от губернатора Руслан Кравченко.
 Ирландският премиер посети Хостомел, място на тежки сражения през 2022 г., за да види резултатите от ирландската подкрепа за усилията за възстановяване.

По време на посещението Ирландия обяви нов пакет за подкрепа на стойност 36 млн. евро за Украйна, за да предостави „основна хуманитарна помощ, да подкрепи възстановяването и евентуалното реконструиране и да допринесе за дългосрочните цели на Украйна, включително мира, стабилността и политическите стремежи“.

От избухването на пълномащабната война досега финансирането на Дъблин за Украйна възлиза на над 380 млн. евро, съобщи ирландското правителство.

Това включва хуманитарна, икономическа и несмъртоносна отбранителна подкрепа, но не и смъртоносна помощ поради дългогодишната политика на Ирландия за военен неутралитет.