Ирландският премиер с положителна проба за Covid-19

В четвъртък премиерът трябваше да посети Белия дом, за да подари на Байдън купа с трилистник

Свят
11:34 - 17 Март 2022
1908
Ирландският премиер с положителна проба за Covid-19

Премиерът на Ирландия Мишел Мартин е дал положителна проба за Covid-19, съобщи посланикът на страната в САЩ, цитиран от АФП. Това е станало причина да напусне тържественото събитие, на което е присъствал Джо Байдън.

Мартин е във Вашингтон и трябваше да се срещне с президента Байдън в Белия дом в четвъртък по случай Деня на свети Патрик.

Той беше сниман да седи до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси на гала събитието "Ireland Funds Gala" в Националния музей на строителството в столицата на САЩ малко преди да напусне, когато е разбрал за положителния PCR тест.

Посланикът на Ирландия в САЩ Даниел Мълхол написа в Туитър: "Заместих премиера, след като тестът му за Covid-19 беше положителен. Пожелавам му всичко най-хубаво за възстановяването му."

Мълхол произнесе на събитието речта, която трябваше да произнесе Мартин.

В четвъртък премиерът трябваше да посети Белия дом, за да подари на Байдън купа с трилистник, отгледан в Балинскелигс, Югозападна Ирландия, в съответствие с отдавна установената традиция за Деня на Свети Патрик.

Байдън заяви в речта си на тържественото събитие: "Наследих огромната гордост от страна на майка ми, огромната гордост от това, че съм ирландец".

Според съобщенията, Мартин се чувства добре и се възстановява в имението за гости на президента на САЩ във Вашингтон, Блеър Хаус.

Не е ясно как положителният резултат ще се отрази на графика му в САЩ или на завръщането му в Ирландия, където в неделя ще се проведе национален ден на възпоменание в памет на загиналите по време на пандемията от Covid-19.