Иржи Шмейц е новият ръководител на собственика на Би Ти Ви и "Йеттел"

Той заема поста от 15 юни

Новини
16:49 - 07 Май 2022
4275
Иржи Шмейц е новият ръководител на собственика на Би Ти Ви и "Йеттел"

PPF Group обяви официално Иржи Шмейц за нов изпълнителен директор. Той заема поста от 15 юни. PPF управлява собственост за около 40 милиарда евро ($ 42,2 милиарда) на петте континента в сферите на телекомуникациите, финансовите услуги, медиите, недвижимите имоти и биотехнологиите. В това влиза и българската Би Ти Ви, както и телекомуникационният оператор “Йеттел”.

50-годишният Шмейц поема управлението от Ладислав Бартоничек, който бе посочен начело от наследницитете на Келнер веднага след смъртта на Петер Келнер миналия март.

Шмейц е партньор на Келнер от над 20 години и основател на инвестиционната фирма EMMA през 2012 г. През нея той спечели наддаването за 33% от акциите на гръцката лотария OPAP, която обаче остана държавен монопол.

“От 2005 до 2012 година Шмейц имаше главна роля в PPF. Често с Петер дискутираха бизнесплановете на групировката. Той много добре знае как мислеше Петер и заради това бе избран да управлява. Това бе общо решение на семейството”, се казва в официално съобщение на вдовицата на Петер Келнер - Рената Келнерова.

“Искрено му желая много успехи в надграждането на наследството на Петер и по-доброто развитие на PPF в близките години”, допълва тя.

В споменатия от нея период Шмейц е държал 5% от акциите на групировката, а след това остава главна фигура в Home Credit, финансовата къща, която работи с бързи заеми. Точно тя в момента е проблемна заради отчетените огромни загуби в Русия и Китай.

Шмейц е родом от Карлови Вари, учи математическа икономика във Факултета по математика и физика на Карловия университет. Започва бизнеса си през 1992 г.

Сега той ще трябва да реализира сделката по продажбата на Air Bank, която е собственост на групата на доста по-големия съперник MONETA Money Bank (MONET.PR). Проблемът е в дела, който трябва да получи компанията на Келнер в новото формирование.

Шмейц получава 10% от акциите на PPF веднага, след като поеме поста. Той няма да получава заплата, като приходите му ще зависят единствено от финансовите резултати.

Освен промяната на върха на компанията се прави и съветнически борд за стратегическото развитие на PPF. Той ще отговаря директно пред Келнерова, която си запазва мажоритарния дял.

Бартоничек и Шмейц са членове на този борд заедно с Даниел Кретински, основател на Energeticky a prumyslovy holding (EPH) и също дългогодишен партньор в бизнеса на Петер Келнер. Бартоничек остава и миноритарен собственик на PPF с Жан-Паскал Дювюсар.