ИСКАНЕ: Биячите на лекари да получават тежки присъди

Общество
17:02 - 18 Януари 2022
1217
ИСКАНЕ: Биячите на лекари да получават тежки присъди

Декларации с настояване за строги наказания за нападателите на лекари и пълна подкрепа към колегите си медици разпространиха днес от Сдружението на общопрактикуващите лекари и Българския лекарски съюз по повод две нападения в Русе, станали на 16 и 17 януари.

Първият случай е от неделния ден, когато в Covid отделението на болница „Медика“ в Русе нахлуват три лица, които с физическо нападение преодоляват охраната и заплашват живота на лекарите, ако техен близък не бъде излекуван. След бързи действия от страна на полицията извършителите са задържани.

Второто нападение е от вчера, когато в кабинета на д-р Ивайло Иванов в Ново село, Русенско, влизат две лица и се стига до физическа разправа с лекаря. Това даде основание на съсловните организации да разпространят декларация, в която се оказва пълна подкрепа на потърпевшите медици и се настоява за по-строги наказания към хората, проявили агресия към лекари.

„Дано нашата правораздавателна система влезе най-после в ролята си, издава такива присъди, които да предотвратят всеки подобен опит. Да се знае, че няма ненаказано зло“, каза д-р Цветан Райчинов, председател на Районната колегия на Лекарския съюз в Русе.

Той допълни, че всички разходи по бъдещ съдебен процес на колегата им Иванов ще бъдат поети от организацията.