Искат да бесят кмета на Дубровник заради сръбски турбофолк

Мате Франкович е получил анонимно писмо със смъртни заплахи

Новини
13:25 - 08 Януари 2024
2329
Искат да бесят кмета на Дубровник заради сръбски турбофолк

Кметът на Дубровник е получил смъртни заплахи, след като покани на новогодишния концерт сръбска турбо фолк звезда

Кметът на хърватския крайбрежен град Дубровник Мате Франкович е получил анонимно писмо със смъртни заплахи, след като покани за главна звезда на новогодишния концерт на главната улица сръбската турбо фолк звезда Здравко Чолич, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

„Другарю Франкович, ние защитавахме Дубровник от четниците и сърбите през 1991 г., а ти днес каниш сръбски певци на (улица) „Страдун“ като Здравко Чолич и други сръбски Цеци“, пише в писмото, подписано от „хърватските защитници Тигрите и 4-та бригада на Хърватия“.

Писмото съдържа и заплаха, че ако събитието се повтори, целият площад ще бъде покрит с динамит, а кметът Франкович ще бъде обесен.

Франкович публикува писмото в социалните мрежи с коментар, че това е „честитка за добро утро от „защитниците“, които не са посмели да се подпишат“.

Хърватският сайт „Индекс“ посочва, че концертът на Здравко Чолич за посрещането на Нова година на улица „Страдун“ в Дубровник се смята за един от най-посещаваните в историята на града. Според данни на хърватската полиция около 25 000 души са посрещнали Нова година в историческия център на Дубровник с концерта на сръбския турбо фолк изпълнител.