Искат да правят крематориум в Перник

В Община Перник е внесено Инвестиционно предложение за изграждане на комплекс за кремиране

Новини
14:13 - 12 Януари 2023
2188
Искат да правят крематориум в Перник

Инвестиционно предложение за изграждане на комплекс (парк) за кремиране с урнополагане е внесено в Община Перник. То е на фирма „Перник Крематориум“ ООД, представлявана от Александър Димитров, съобщиха от местната администрация.

Паркът за урнополагане ще се изгради на терен от около 9000 квадратни метра и ще се намира между Перник и с. Дивотино.

Номиналният максимален дневен капацитет на работа ще възлиза на 10 кремации при 12-часов работен ден. Инвеститорът е изчислил, че това се равнява на 2480 кремации средно за година при 248 работни дни.

Големината на сградата на крематориума ще бъде около 500 квадратни метра разгъната застроена площ. За поддържането на парковите и алейните площи, както и за дейностите по кремирането, ще бъдат ангажирани минимум осем работници и специалисти.

Не се очакват вещества от дейността, в т.ч. опасни, при които да е възможен контакт с води, се посочва в уведомлението. Изпълнението на дейностите по кремиране са свързани с генериране на метални отпадъци, които не изгарят по време на процеса. Това са главно метали от обкова на ковчезите, медицински планки, стави и други, които се събират и предават на фирми, регистрирани по Закона за управление на отпадъците, се посочва в текста.

За основните дейности по кремирането не се изисква използване на вода и не се генерират отпадъчни води, се посочва още в текста. Посочва се още, че няма необходимост от употреба на опасни вещества, поради което няма да има в наличност на площадката на инвестиционното предложение.

До този момент в областния град няма съществуващ крематориум.