Искат единна система за Ковид в Европейския съюз - с експресни тестове

Затварянето на границите в рамките на ЕС няма да помогне за справяне с втората вълна на коронавируса

Новини
14:42 - 28 Октомври 2020
1297
Искат единна система за Ковид в Европейския съюз - с експресни тестове

Единна система на тестване за Ковид-19 в Европейския съюз. Затова се обяви председателят на евросъвета Шарл Мишел. Предложението му е да се използват експресни тестове за бързо идентифициране и изолиране на носителите на вируса. 

"В момента изследователите разработват бързи тестове, по-специално въз основа на анализ на слюнката, които трябва да помогнат на властите да идентифицират по-бързо заразените и да ги изолират по-бързо", каза ръководителят на Европейския съвет в ефира на радиостанция RTL.

Затварянето на границите в рамките на ЕС няма да помогне за справяне с втората вълна на коронавируса в Европа,  каза той. "Изправени сме пред мощна втора вълна на вируса, въпреки че не всичко е известно за самия вирус и загадките остават", каза Мишел.

Той отбеляза, че много страни от ЕС разглеждат сценарий за повторно блокиране - нова обща самоизолация. "Но това ще има сериозни икономически, социални и психологически последици", предупреди Мишел.

Според него алтернатива на това може да бъде внедряването на ефективна система за тестване на общоевропейско ниво. За това, според ръководителя на Европейския съвет, е необходимо "да има бързи тестове, които не изискват такова логистично усилие и дълъг период на изчакване".

Мишел добави, че на предстоящата в четвъртък видеоконференция на европейските лидери се планира да се обсъди унифицирането на тестовете за COVID-19 и координацията в тази област, както и въпросите за бъдещата ваксинация.

Мишел също отбеляза, че много европейски лидери са съгласни, че общоевропейската система за тестване може да бъде по-ефективна от националната.