Искат имущество за 13 млн. лв. от Емилиян Гебрев

В момента срещу бизнесмена тече и наказателно дело – за пране на пари

Новини
15:40 - 17 Май 2019
2489
Искат имущество за 13 млн. лв. от Емилиян Гебрев

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е завела дело за отнемане на имущество срещу собственика на оръжейното предприятие "Емко" Емилиян Гебрев.

Справка в Софийския градски съд сочи, че делото е срещу Гебрев и сина му Христо. Комисията иска от двамата да се отнемат имоти и пари по банкови сметки.

В момента срещу Гебрев тече и наказателно дело – за пране на пари. Разследването по него се води от спецпрокуратурата. То е заради покупката на русенския оръжеен завод "Дунарит". Той бе притежание на КТБ, а след фалита ѝ беше закупен от Гебрев. Сделката бе забранена от Комисията за защита на конкуренцията , въпреки че година по-рано по същия казус бе взето напълно противоположно решение. Прокуратурата твърди, че бизнесменът е знаел, че предприятието е придобито с престъпни пари.

Гебрев бе привикан в националното следствие малко преди да стане ясно, че е правен опит да бъде отровен през 2015 г. Бизнесменът твърди, че е имал сиптоми, подобни на бившия руски агент Сергей Скрипал, който беше отровен с веществото "Новичок".