Искат нова експертиза за трагедията в Хитрино

Делото е изяснено от фактическа страна

Новини
14:41 - 30 Май 2019
3100
Искат нова експертиза за трагедията в Хитрино

С молба към Шуменския окръжен съд за назначаване на нова комплексна експертиза продължи делото за влаковия инцидент в Хитрино от 10 декември 2016 година.

Има разминавания в експертизите на настъпване на произшествието, обясни пред съда в Шумен адвокат Ивайло Йорданов от защитата на машинистите. "Има толкова съществени разминавания, че то няма как да бъде туширано, а то изяснява механизма на възникването на взрива, който е изключително важен заради виновността на нашите доверители", каза Йорданов, цитиран от БНР.

Делото е изяснено от фактическа страна и следва да чуем какво ще каже съдебният състав по твърденията в обвинителния акт, обяви адвокат Николай Димитров, представител на пострадалите в Хитрино. "Няма какво повече да се изяснява. Другата страна се опитва да прокарва някакви частни, изключително добре платени експертизи, които да оневинят. От настоящото дело са изслушани толкова много експертизи, че считам, че няма какво този процес да продължи със събиране на доказателства", коментира той. В случай, че съдът разреши назначаването на нова комплексна експертиза, адвокат Димитров ще представи контраекспертиза, която твърди, че влакът не е бил управляван в последните 15-20 минути преди да навлезе на територията на Хитрино.

В 05:37 часа на 10 декември 2016 г. товарен влак с пропан-бутан и пропилен, пътуващ от Бургас към Русе дерайлира при навлизане в гара Хитрино. В резултат на това се получава теч от два вагона, който предизвиква пожар. Пожарът и ударната вълна, образувана при възпламеняването разрушава околните сгради (около 50 на брой), при което затрупва част от живущите, а други получават различна степен на изгаряне. Машинистите на влака остават живи след инцидента.

Налага се евакуация на живущите от селото, а 150 пожарникари се борят с пламъците, които са потушени до обяд. Ранените са откарани в болниците в Шумен и Варна. Някои от тях са с 90% изгаряния по тялото.