Искат отстраняването на кмета на Велинград

Актуални новини
16:07 - 09 Октомври 2024
4826
Искат отстраняването на кмета на Велинград

Общинската избирателна комисия във Велинград трябва да се произнесе по сигнал на една от парламентарно представените партии в 50-то Народно събрание срещу местния кмет Костадин Коев.

В сигнала се твърди, че ​градоначалника е нарушил чл.41, ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, в който изрично се казва, че „кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им“, съобщава Марица. 

В тази връзка подателите на сигнала сочат две решения на Общински съвет - Велинград от април и юни тази година, с които съветниците са делегирали права на кмета за преобразуване на общинската болница. Според тях делегираните от Общинския съвет права са несъвместими с длъжността на кмета. Затова те се обръщат към ОИК – Велинград, която има компетентност да разгледа сигнала и да се произнесе дали има вероятно основание за прекратяване на пълномощията на кмета. Очаква се ОИК-Велинград да излезе с решение по казуса още на следващото си заседание.