Прокуратурата иска постоянен арест за двама приближени на Васил Божков

Те са обвинени за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков

Новини
10:44 - 05 Юли 2020, Обновена на: 10:43 - 05 Юли 2020
4527
Прокуратурата иска постоянен арест за двама приближени на Васил Божков

Прокуратурата ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за постоянен арест на приближените до Васил Божков - Славчо Марков и Веселин Балтов. Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков.

Славчо Марков и Веселин Балтов бяха задържани при спецакция на прокуратурата и жандармерията в петък – 2 юли. В дома на Марков в столичния кв. „Симеоново“ са били открити снимки и документи с данни за магистрати. От държавното обвинение посочват, че намерената информация е за магистрати, ангажирани с разследванията срещу хазартния бос, на когото са повдигнати 18 обвинения.

Сред документите е имало домашни адреси и ползвани телефонни номера, както и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни, и малолетни лица. Според прокуратурата са открити указания за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство.

При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход. В жилище в гр. Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози. Оттам е шефът на охраната на Божков – Веселин Балтов.

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори са преценили, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на двамата за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков.