Искат вот на недоверие за премиера на Швеция

Общество
21:06 - 17 Юни 2021
2223
Искат вот на недоверие за премиера на Швеция

Крайнодясната партия "Шведски демократи" внесе днес предложение за вот на недоверие срещу министър-председателя Стефан Льовен и неговото правителство, предадоха Ройтерс и ТАСС. Това може да доведе до предсрочни избори или служебно правителство, което да управлява до редовните избори следващата година.

Предложението беше внесено, след като по-рано днес Лявата партия оттегли подкрепата си за Льовен и неговото правителство на малцинството, тъй като е против правителствен план за премахване на контрола върху наемите за новопостроени жилища.

"Ако имаме възможност да сменим това вредно правителство, ще се възползваме от нея", каза на пресконференция лидерът на парламентарната група на "Шведските демократи" Хенрик Винге. По думите му в момента мнозинството в парламента иска да смени премиера.

Льовен досега разчиташе на подкрепата на Лявата партия и две малки десноцентристки партии, откакто спечели втори мандат след изборите през 2018 г.
За гласуване на недоверие ще е необходимо обикновено мнозинство. Още няма насрочена дата за вота, но той вероятно ще се състои през следващите няколко дни.

Умерената коалиционна партия - най-голямата опозиционна политическа сила, каза, че ще гласува за смяна на правителството на Льовен. Християндемократите също заявиха, че ще гласуват срещу ръководеното от него правителство.

Ако получи вот на недоверие, Льовен може да подаде оставка, предоставяйки възможността за съставяне на ново правителство на председателя на парламента, или да свика предсрочни избори. Едва ли някой от тези варианти обаче ще допринесе за намиране на изход от сегашната политическа безизходица. Социологическите проучвания сочат, че нито левоцентристкият, нито десноцентристкият блок биха получили мнозинство, ако сега се проведат избори. Друг вариант, ако премиерът получи недоверие, е служебно правителство. То обаче вероятно ще бъде оглавено от Льовен, тъй като няма ясна алтернатива, отбелязва Ройтерс.

По повод политическата криза премиерът Льовен днес на пресконференция каза, че ако изгуби вота на доверие, ще подаде оставка или ще насрочи нови избори за парламент, предаде Ройтерс.