Искате да осъдите журналист? Давайте, шансът е 12 на 100

Средната продължителност на делата - шамари срещу медии е 2,8 години

Общество
15:26 - 25 Април 2023
3763
Искате да осъдите журналист? Давайте, шансът е 12 на 100

Над 86-87 процента от гражданските и наказателните дела срещу журналисти у нас са приключили в тяхна полза. Това сочат резултатите от анализ на Антикорупционния фонд (АКФ) на станалите изключително модерни "дела-шамари" срещу представители на медии и граждански активисти в България.

Анализът е под заглавие "Цената на свободното слово. Анализ на съдебни производства с характеристиките на SLAPP в България“", прави се за първи път и обхваща 64 такива дела за периода от 2000 година до март 2023 година.

Антикорупционният фонд разказва за 65 дела-шамари срещу журналисти у нас
„SLAPP делата са явно необосновани или силно преувеличени съдебни производства, чрез които политици, бизнесмени, корпорации, държавни органи се опитват да използват възможностите на съдебната система, за да наложат финансов и психологически натиск върху журналисти и граждански активисти.

Целта им е да ги сплашат и – в крайна сметка – да им наложат цензура“, казват авторите на анализа Лора Георгиева и София Желева, правни съветници в АКФ.

Според последното изследване на Асоциацията на европейските журналисти-България от миналата година близо 28 процента от анкетираните посочват, че съдебното преследване е сред най-честите форми на външен натиск върху журналистите. Сред най-уязвимите са по-малките регионални медии, сочат още резултатите.

Съставителите специално подчертават, че приключилите в полза на журналистите голям дял от процесите не са кой знае колко добра новина.

"Тези данни не са повод за успокоение, тъй като един доста висок процент от делата – 12,5% от гражданските и 14% от наказателните дела – в крайна сметка завършват с осъждане на журналистите“, казва София Желева, един от съавторите на проучването.
Дори и когато не завършват със съдебна победа обаче, делата-шамари са ефективни, тъй като успяват да ангажират човешките и финансови ресурси на журналистите и гражданските активисти за продължителен период от време.

Средната продължителност на делата шамари е 2,8 години. Те обикновено протичат през всички съдебни инстанции, което води и до продължителност в повечето случаи от близо 3 години.

От общо 64 дела, включени в статистиката, 20 са продължили 2 години, 19 – 3 години, а 6 – 5 или повече години. По разгледаните дела българските журналисти, медии и граждански активисти са прекарали в съдебни зали общо 181 години.

Данните показват и увеличение на броя дела и претендираните обезщетения. За разгледания период 2000 – март 2023 е налице както постепенно увеличение на броя на делата-шамари, така и увеличение на претендираните размери на обезщетенията по гражданските дела.

Най-много дела са заведени през 2015 г. и 2018 г., като 50 от общо 64 дела са заведени в периода 2015 – 2023 г.

В последните две години, които анализът обхваща, са заведени две дела с размер на иска 1 млн. лева.