Искате да ремонтират магистралите през нощта? (СНИМКИ)

Министърът: Може, ама не става

Общество
14:26 - 17 Юли 2023
6299
Искате да ремонтират магистралите през нощта? (СНИМКИ)

Може, ама не става. Така най-кратко звучи отговорът на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков за ремонтите на автомагистралите през нощта в пиковите часове на летния сезон.

Въпросното становище той е изпратил до бургаския депутат от ПГ на ПП-ДБ Димитър Найденов, сочи справка на Lupa.bg след безпрецедентно дълго продължилата тапа на аутобана "Тракия", свързващ столицата с бургаските курорти, започнала от четвъртък с горелия тир с обувно лепило и продължаваща с преасфалт и до днес. 

Хиляди българи и гости от чужбина заседнаха в над 10-километрови задръствания на магистралата заради ограничения в трафика, а на всичкото отгоре се стигна и до свалянето на колите от платното в посока Бургас заради обгазяване. 

По-рано пък имаше над 10-дневен ремонт на участък с размери метър на два, пак на "Тракия" доведе до редица катастрофи и тапи около 66-ия километър при тунела "Траянови врата". 

Ето какво гласи мнението на министъра, като запазваме оригиналния правопис: 

"Агенция "Пътна инфраструктура" се стреми да извършва ремонтните дейности във времеви интервали в дните на седмицата и частите от денонощието, в които няма натоварен трафик, така че да не се нарушава комфорта на ползвателите на републиканската пътна мрежа и да се осигури безопасността на движението. Планирането на строително-монтажни дейности. Например изпълнението на асфалтови дейности през тъмната част от денонощието, поради ограничената светлина, създава риск от влошаване на равността на положените пластове пътна настилка". 

Иначе АПИ правела всичко възмпожно тъкмо през нощта да ремонтира. Така се било случило, по думите на Цеков, и на АМ "Хемус" с тръбата за Варна на тунел "Витиня". 

Ето за сведението на министъра снимки от различни части на света с ремонти в малките часове: 


Ремонт в САЩ 


Полагане на асфалт в Гърция 


В Турция 



Доста неравно е... и във Великобритания 


При обгазяването с амоняк край Пирот, Сърбия - трагедията наложи чистене на района дни наред и през нощта

През нощта... в Румъния