Искате да видите Биг Бен? 110 евро. Да правите бизнес? 1800 евро

Общество
22:30 - 19 Януари 2021
4363
Искате да видите Биг Бен? 110 евро. Да правите бизнес? 1800 евро

Цените на визите за посещение на Великобритания, независимо от целта, шокираха нашенците. Оказва се, че почти няма дейност на Острова, която да не изисква специалния документ, като неговата цена започва от 110 евро. Таванът е над 1800 евро, но той се отнася за бизнес намерения. Дори визите за САЩ са по-евтини, сочи справка на Lupa.bg. 

За да влезете в Обединеното кралство само като турист трябва да извадите 110 евро. Същото ще платите и ако решите да сте гост на сватба там или сте родител на дете, чието образование сте избрали да е на Острова. За 12 месеца обаче, ако няма да сте туристи, а искате многократно да го посетите, мизата скача до близо 600 евро. 

10-годишната туристическа виза е близо 950 евро. Щатската, издавана от посолството у нас по решение на дипломатите, за същия период, е на цената на едномесечната. 

Университетски преподавател, гостуващ от 6 до 12 месеца на Острова, ще плати за виза 219 евро. 

А пациенти, приет за медицинско лечение с престой от 6 до 11 месеца - 219 евро. 

Има и т.нар. транзитна виза, която е необходима, ако се сменя полет във Великобритания и не се преминава през граничен контрол в страната - 40 евро. 

Студентските визи варират от 215 до 595 евро. За краткосрочна виза с престой до 11 месеца цената е 215 евро. Подходяща е за учащи, които отиват в страната за семинар, симпозиум или обмен на знания.

Визата за студенти и ученици струва 402 евро. За нея могат да кандидатстват лица на 16 и повече години. Най-рано за този вид виза може да се кандидатства три месеца преди началото на учебната година. Решението се получава в рамките на 8 седмици след подаване на документите. Срокът за престой с визата зависи от продължителността на обучението. 

Най-скъпи са Бизнес визите за инвеститори (1873 евро) и предприемачи (1178 евро). Работните визи варират от 204 до 1408 евро. Най-ниски са таксите за кандидатстване за квалифицирана работа, с недостиг на работна ръка в Кралството, а най-високи са за работниците по обменни програми на кадри. Между 218 и 282 евро струва визата за временни работници. По-скъпи са визите за "стригач на овце" и за "рибар, ловящ риба в териториалните води на Великобритания" (595 евро).

Има и семейни визи, които позволяват на член от семейство, живеещо във Великобритания, да пребивава повече от 6 месеца в страната. Цената за кандидатстване извън Великобритания е 1758 евро. 

Безплатните визи са за дипломати и за членове на международни организации.

Гражданите на ЕС, които са придобили временен статут на уседналост в Обединеното кралство, имат право да отсъстват от страната в продължение на две поредни години, освен ако не искат да получат постоянен статут на уседналост.