Искра Михайлова: Пеевски е човечен и затова хората го обичат

Новини
21:47 - 23 Октомври 2021
1803
Искра Михайлова: Пеевски е човечен и затова хората го обичат

Издигането на кандидат-президентска двойка от ДПС е знак, че демокрацията в България е достигнала до онова ниво, в което правото на всеки български гражданин да избира и да бъде избиран, се въплъщава в това кандидатът за държавен глава да е с нетрадиционно българско име. Това заяви Искра Михайлова - кандидат на Движението за вицепрезидент.

30 години ДПС е поемало огромни отговорности и големите стъпки в развитието на България са се случвали с негово участие, припомни Искра Михайлова.

Тя подчерта, че заедно с кандидата на ДПС за президент - лидера на Движението Мустафа Карадайъ, имат много сериозна подкрепа в Европа. И изтъкна силното присъствие на елита на Движението на ръководните позиции в Европа.

Президент на АЛДЕ е Илхан Кючюк, на младежката либерална младеж е Антоанета Асенова, самата Михайлова бе преизбрана за зам.-председател на третата по големина група в Европарламента „Обнови Европа”, а цялата общоевропейска селскостопанска политика се ръководи от Атидже Алиева-Вели.

Демокрацията изисква усилия да се отстоява всеки ден, да се помни, защото много бързо и лесно се оказа, че тя се нарушава, подчерта Михайлова. И добави, че с кандидат-президентската си двойка ДПС прави крачка напред, като резултатите накрая ще покажат каква е била тази крачка – премерена или малко по-голяма от очакванията на българското общество.

Мантрата „никога с ДПС” показва колко е удобно да се посочи ДПС като враг – различните, тези които показват, че когато участват в управлението или във вземането на решения, отстояват собствената си позиция и не могат да бъдат пречупени, коментира Михайлова опитите на останалите политически сили да изолират Движението.

За мен Пеевски е моят колега Делян. Познавам го, били сме заедно кандидати в Пазарджишки избирателен район, били сме заедно депутати от Пазарджишки избирателен район. Познавам Делян не като бизнесмена Пеевски, а като човека, посрещан с обич от неговите избиратели. Той е много човечен с хората. За нас винаги връзката с хората, които ни избират, е изключително важна. Затова Делян е важен - защото хората го обичат, каза Искра Михайлова.

На въпрос за санкциите по закона „Магнитски” тя отговори: „Законът „Магнитски” не действа на територията на ЕС. Той е специално разработен, за да защити интересите на американските граждани. Използването на закона „Магнитски” срещу един човек, а след това и срещу много хора, е незаконно и недопустимо”.

Искра Михайлова разказа как в цяла Европа действа зеленият сертификат, но населението на отделните държави е над 80% ваксинирано. За съжаление, министерството на здравеопазването не направи сериозна кампания за ваксинацията, коментира тя. И бе категорична: „Ваксините са решението”.

По въпроса за цената на тока Искра Михайлова заяви, че това безвремие, в които страната ни влезе с липсата на редовен кабинет, се отразява във всички сфери, включително и в енергетиката.

Не е тайна, че цените на газа се повишават, нито че Китай консумира огромно количество енергия, нито че Русия няма да увеличи доставките, каза Михайлова и допълни: „Комисарят по енергийните въпроси предложи пакет от мерки преди повече от 2 седмици. Не съм чула служебното правителство да каже кои от тези мерки ще използва. А държави, които свалят цената на тока с възобновяема енергия, вече се възползваха. Мерките са както в помощ на бизнеса, така и в подкрепа на конкретния човек от всички уязвими групи”.