Искрен Митев за боя в НС пред Lupa.bg: Радостин Василев е страхливец, това не е мъжка постъпка

Нарекох го "Предател", исках да защитя акад. Денков, обясни депутатът от ПП

Новини
16:05 - 02 Февруари 2024
4161
Искрен Митев за боя в НС пред Lupa.bg: Радостин Василев е страхливец, това не е мъжка постъпка

Депутатът от ПП Искрен Митев разказа своята версия за конфликта с Радостин Василев днес по време на петъчния парламентарния контрол. След въпросите към акад. Николай Денков, двамата стигнаха до физически сблъсък зад гърба на шефа на НС Росен Желязков, като независимият депутат нападна колегата си от ПП и само квесторите успяха да осуетят боя между тях.  

Когато се бият двама мъже, е хубаво това да си остане между тях. Но понеже вече изтече, ще споделя. Василев ме блъсна с рамо и после направи опити да заамахне по много странен начин, да ме удари, но имаше квестори и не успя да ме удари, разказа Митев пред Lupa.bg. 

Ако се беше случило, щеше да си личи, а днес имам интервюта в телевизиите, обясни той. 

Митев разказа, че Радостин Василев изригнал, след като той му подхвърлил, че е предател, след като се опитал да атакува премиера акад. Николай Денков. "Хвърлих се да го защитя, подхвърлих му "предател" или нещо такова.", обясни Митев. После отишъл при премиера да го поздрави за хладнокръвието след нападките на Василев. 

"Не мога да обясня точно с какво провокира Денков, но нали знаете – той като излезе на трибуната, не е с цел да разкаже нещо, Просто имаше провокации към премиера, а аз много го уважавам. И пак казвам - като се бият двама мъже, това трябва да остане между тях. Затова не тръгнах да разпространявам това, но ми се обадиха и ми казаха, че хора, които не харесват Радостин Василев, са разказали тая история, за да се вдигне шум.", даде детайли депутатът от ПП.

Искрен Митев изрази искреното си омерзение от случилото се и поднесе личните си извинения към всички, станали свидетели на грозната история в залата на парламента.  

"Слаба работа, жалко. Аз като съм се бил навремето, беше от безсилие. Когато двама народни представители се бият, губи цялото общество. Много съжалявам, че сте свидетели на такъв тип поведение, и често казано, ме е срам, заяви Митев. Като гражданин и народен представител, искам да се извиня лично, че ставате свидетели на такива грозни сцени", увери Митев.

Народният представител припомни, че Народното събрание е място, което трябва да е храмът на аргументите, а не "храмът на свинските изпълнения". И добави, че според него, Радостин Василев е много страхлив. 

"Като замахна първия път, му казах някакви неща, и като видях, че се опитва да привлече внимание с това, затова не исках да отвърна със същото, върна се към неприятната случка Митев.

Депутатът е обяснил за случая на парламентарния шеф Росен Желязков, но смята, че каквото и наказание да бъде наложено на Василев, най-голямото наказание е отвращението на хората от по  добни гафове в парламента. 

По-голямо наказание от отвращението към институцията няма. С какво да го накажат? Ще му напишат забележка?, попита той риторично. 

Митев се съгласи, че и прагът на търпимост на хората към депутатските изцепления и грубо поведение е станал твърде висок. "Това е поредният лош пример. Радостин Василев вече даде лош пример, като предаде братята си, а сега дава на хората в България да смятат, че това е допустимо поведение. Не е страшно друго. От това най-много трябва да ни е страх – от отвращението на хората.", заключи Искрен Митев.