Искрен Веселинов пред Lupa.bg: КС взе страната на банките

Актуални новини
16:39 - 22 Април 2021
66325
Искрен Веселинов пред Lupa.bg: КС взе страната на банките

Решението на Конституционния съд за отлагане на действието на 10-годишната абсолютна давност е неправилно мотивирано и вредно, защото  обслужва икономическия интерес на банките и колекторските фирми. Това заяви пред Lupa.bg Искрен Веселинов от ВМРО, който промени Закона за задълженията и договорите в полза на стотиците граждани, преследвани от колектори.

„Грешно се приема, че съдът е отменил 10-годишната давност. Дебело подчертавам, че Законът е отменен само в частта за заварените случаи. Той започва да действа от днес и давността се трупа от сега нататък. Хората ще могат да се възползват от него чак след 10 години“, обясни Веселинов.  

„Те са принудени да се крият, да бягат от страната, защото всеки лев, който заработят, им се прибира от съдия- изпълнител. Конституционният съд не трябваше да допуска изобщо разглеждането на предложението, направено от Висшия адвокатски съвет. Той може да се сезира само когато са нарушени правата на гражданите, а не на корпорации, фирми, банки и пр. Именно затова незаконосъобразно е прознасянето на КС.  По същество мотивите на съда са смехотворни, защото се твърди, че се губи собственост. Няма такова нещо. Изтичането на давността не значи, че не се погасява вземането. Ако длъжникът реши да се издължи след време, той ще го направи. Не се нарушават правата на собствениците“, категоричен е Веселинов.  

По думите му тенденциозно е тълкуването на Закона. „Висшият адвокатски съвет и КС свършиха груба лобистка работа. Нищо не може да се направи, освен да се напише нов закон. Следващия път, когато влезем в Народното събрание, ще работим за това“, увери политикът.