Ислямист кла полицайка, умря в престрелка

Актуални новини
18:55 - 28 Май 2021
2626
Ислямист кла полицайка, умря в престрелка

Ислямист намушка и рани тежко полицайка в град Ла Шапел сюр Ердр в Западна Франция и по-късно почина след престрелка със служителите на реда, съобщиха от националните жандармерийски сили, цитирани от Ройтерс и БНР.

Нападателят откраднал оръжието на жертвата си и първоначално избягал с кола, преди катастрофа да го принуди да продължи пеша, съобщиха от полицията. Той е бил проследен и заобиколен в гора близо до град Ла Шапел сюр Ердр, съобщава регионалният вестник "Западна Франция".

Нападателят е бил притиснат след преследване, в което са участвали два полицейски хеликоптера и повече от 200 служители на реда, се казва в съобщението на полицията. Той е бил прострелян при последвалата престрелка с полицията, след което е починал. При престрелката са били ранени и двама служители на реда, съобщиха от френската полицията.

Намушканата от нападателя полицайка е в критично състояние, посочи телевизия BFM.

На този етапа все още няма точна информация за мотива на нападателя. Службата на френския прокуратура за борба с тероризма заяви, че следи ситуацията, но засега не ръководи разследването.

Източник, близък до разследването, каза пред Ройтерс, че заподозреният е бил освободен от затвора през март след присъда за насилие. Служители на затвора пък посочиха, че докато е пребивавал там, той се радикализирал.

Междувременно вътрешният министър Джералд Дарманин посочи, че нападателят е следвал строги ислямски обичаи, докато е в бил в затвора.

Инцидентът се случва само месец, след като друга жена полицейски административен служител беше намушкан до Париж от гражданин на Тунис, който е гледал ислямски религиозни видеоклипове, възхваляващи актовете на джихад, точно преди да започне атаката си.

Ройтерс напомня, че справянето с вътрешната сигурност вероятно ще бъде в центъра на кампанията преди президентските избори във Франция догодина.