Ислямист, планирал атентат на „Камп Ноу“, пожален с 3 г. килия

Крими
20:01 - 24 Октомври 2022
1993
Ислямист, планирал атентат на „Камп Ноу“, пожален с 3 г. килия

Джихадист, на който групировката "Ислямска държава" (ИД) поръчала да извърши нападение с дрон срещу стадион „Камп Ноу“ в Барселона по време на мач между футболния отбор на Барселона и Реал Мадрид, беше осъден днес на три години затвор, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Работил дотогава в барове, мъжът, чиято възраст не се съобщава, се е присъединил към ИД след бързата си радикализация през пролетта на 2020 г., когато в Испания беше въведен строг локдаун, според обвинителния акт.

През март 2020 г. вербовчик на групировката се е свързал с него във фейсбук и го включил в поверителен чат в телеграм, където му казал да извърши атака, за да "се пречисти и да си осигури място в рая", след като "е консумирал алкохол и е стоял далеч от религията в досегашния си живот".

Вербовчикът поискал от него да извърши полет с дрон, зареден с експлозиви, над стадиона на Барселона по време на мач срещу Реал Мадрид. Дронът трябвало да бъде взривен, след като е влязъл в оградения участък. В съдебните документи не се споменава на каква дата е трябвало да бъде извършено деянието. Тогава испанското първенство беше спряно заради пандемията.

За да не привлече вниманието на полицията, вербовчикът инструктурал джихадиста да бъде дискретен във фейсбук. ИД поискала от него и видеозапис с клетва за вярност на арабски.

Поради това той закрил своя акаунт в социалната мрежа на 23 април, но отворил отново друг под различна самоличност и се обучавал в управлението на дронове чрез видео уроци.

Забелязан в началото на април от следователи, джихадистът бил арестуван на 8 май от полицията, която обискирала дома му в Барселона.

В понеделник процесът срещу него пред Националния съд, който разглежда делата за тероризъм в Мадрид, продължи само няколко минути. Според говорител на съда той е осъден на три години затвор след постигнато споразумение с прокуратурата.

Стадионът на футболния Барселона, който може да побере повече от 99 000 зрители, вече беше една от потенциалните цели на джихадистката клетка, отговорна за двойното нападение през 2017 г. в Барселона и в морски курорт в Каталуния, при което загинаха 16 души, припомня АФП.