Испания арестува топ вербовчик на джихадисти

ЕС
13:50 - 25 Октомври 2023
1363
Испания арестува топ вербовчик на джихадисти

Испанската полиция арестува мъж, роден в Белгия, за когото властите смятат, че е най-големият вербовчик в Европа на джихадисти за радикални групировки, пише "Политико".

Полицията съобщи тази седмица, че е задържала 59-годишния Мустафа "Мая" Амая, известен също като "Ел Талибан", в Мелиля, испанския анклав в Северна Африка, който граничи с Мароко, съобщиха испанските медии. Амая е изправен пред тежки обвинения, включително терористично индоктриниране и възхвала, според испанският вестник El País.

Роден в Брюксел и с испанска националност, прикованият в инвалидна количка Амая е известен на испанските власти със създаването на "една от най-големите мрежи за набиране и изпращане на радикали да се присъединят към различни групировки", според El Español.

Амая беше арестуван през 2014 г. и осъден на осем години затвор през 2018 г. за набиране на най-малко 28 души от различни страни да се присъединят към джихадистки групи, включително "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Той беше освободен през 2022 г., преди да бъде арестуван отново тази седмица.

Испанските власти предприеха мерки срещу екстремистките групи след ескалацията на насилието в конфликта Израел-"Хамас" и ислямистките атаки във Франция и Белгия. Миналата седмица полицията арестува четирима души при друга операция срещу джихадистите.