Испания е намалила бюджетния си дефицит през 2023 г.

ЕС
17:47 - 20 Март 2024
1544
Испания е намалила бюджетния си дефицит през 2023 г.

Испания е довела бюджетние си дефицит до 3,7 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 година, което е постижение над първоначално заложената от правителството цел за 3,9 на сто. Това обяви днес испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Франс прес.

Този спад с повече от 1-процентен пунк в сравнение с данните за 2022 година (4,8 на сто), е постигнат благодарение на растеж от 2,5 на сто, който е сред най-високите в еврозоната, напомни Санчес на изслушване в Конгреса на депутатите.

Испания се справя по-добре от ЕС: растежът ни е пет пъти по-висок от средния за еврозоната, подчерта премиерът, който похвали политиката си на "преразпределяне", но и строгото придържане към бюджетните правила.

Испанският растеж, задвижван от рекордната туристическа посещаемост, е позволил на Испания да намали държавния си дълг до 107,7 на сто от БВП според Националния статистически институт. Правителството на Санчес се ангажира пред Брюксел да продължи с тази политика на подобряване на държавните сметки през 2024 г., довеждайки дефицита до 3 на сто, нивото на тавана, определено от европейските договори. Съгласно европейските бюджетни правила държавният дефицит на страните-членки на ЕС на теория не трябва да надвишава символичния праг от 3 на сто, а държавният им дълг да не е над 60 на сто от БВП.

Европейският парламент и страните-членки на ЕС се споразумяха в началото на февруари да реформират тези бюджетни правила, смятани за остарели и ненапълно спазвани. Това споразумение, макар и да потвърждава тези знакови съотношения, прави малко по-гъвкаво коригирането в случай на прекомерни дефицити, оставяйки на страните-членки повече време да ги спазват, ако предприемат структурни реформи и инвестиции, информира БТА.