Испания глоби авиокомпании заради таксите за багаж и за избор на място

Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например

Новини
13:50 - 01 Юни 2024
6164
Испания глоби авиокомпании заради таксите за багаж и за избор на място

Испания глоби няколко нискотарифни авиокомпании - Ryanair, Easyjet, Vueling и Volotea - с общо 150 милиона евро за наложени платени услуги. Според испанското министерство на социалната защита и правата на потребителите авиокомпаниите нямат право да налагат на пътниците задължителна допълнителна такса за услуги като допустим багаж или възможност да избират близки места.

Министерството започна проверка на бюджетните превозвачи миналото лято. Ведомството обвини нискотарифните авиокомпании и за това, че пътникът в процеса на закупуване на билети и регистрация за полет не вижда крайната сума, която ще му струват всички услуги до самия край на процедурата, както и че е невъзможно да се плащат допълнителни услуги в брой на летището.

Сега, в допълнение към глобата, нискотарифните авиокомпании вече няма да могат да начисляват допълнителни такси в Испания за ръчен багаж и за предоставяне на съседни места в самолета, ако дете или пътник, който зависи от придружител, например човек с увреждане, се нуждае от място до тях.

Испанската авиационна асоциация (ALA), която представлява авиокомпаниите, нарече глобите непропорционални и подчерта, че въздушните превозвачи могат да оспорят решението на министерството. От асоциацията заявиха, че това ще доведе до поскъпване на самолетните билети и ще наруши правото на потребителите на евтини полети, когато пътникът плаща само за основната услуга - самия полет - и може да откаже допълнителни услуги.