Испания иска Русия да бъде съдена за военни престъпления

Санчес направи своето изявление по време на икономически форум в Мадрид

ЕС
13:31 - 04 Април 2022
1645
Испания иска Русия да бъде съдена за военни престъпления

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че предполагаемите зверства на руските войски срещу цивилни в Украйна трябва да бъдат съдени в международен съд и може да се равняват на геноцид, информира Асошиейтед прес.

Санчес заяви в понеделник: "Надявам се, че може да се направи всичко възможно, така че тези, които стоят зад тези военни престъпления, да не останат ненаказани и да могат да се явят пред съдилищата, в този случай Международния наказателен съд, за да отговорят на тези предполагаеми случаи на престъпления срещу човечеството, военни престъпления и, защо да не го кажем, също и геноцид."

Той направи своето изявление по време на икономически форум в Мадрид, след като украинските власти съобщиха, че телата на най-малко 410 цивилни са открити в райони извън столицата Киев след изтеглянето на руските войски миналата седмица. Мнозина бяха с вързани ръце, с огнестрелни рани от близко разстояние и следи от изтезания.

Санчес добави, че изпитва възмущение от "ужаса на тези смъртни случаи, които видяхме през последните дни".

Също в понеделник американски федерални агенти и испанската гражданска гвардия претърсиха яхта, собственост на руски олигарх, която беше акостирала на испански остров. Служителите на реда се качиха на яхтата в Марина Реал в пристанището на Палма де Майорка, столицата на испанските Балеарски острови в Средиземно море.

Яхтата на име Танго е 78-метров плавателен съд, който носи флага на островите Кук, а Superyachtfan.com, специализиран уебсайт, който проследява най-големите и ексклузивни лодки за отдих в света, я оценява на 120 милиона долара.

Яхтата е сред активите, свързани с Виктор Векселберг, милиардер и близък съюзник с президента на Русия Владимир Путин, който оглавява базираната в Москва Renova Group, конгломерат, обхващащ метали, добив, технологии и други активи, според документите на Министерството на финансите на САЩ. Всички активи на Векселберг в САЩ са замразени и на американските компании е забранено да правят бизнес с него и неговите юридически лица.