Испания изнася газ за Мароко след дипломатически спор с Алжир

Африканските държави спорят за автономията на Западна Сахара

Новини
12:14 - 29 Юни 2022
1624
Испания изнася газ за Мароко след дипломатически спор с Алжир

Испания пренасочва газ за Мароко по тръбопровод, който спря да функционира през ноември, заради дипломатически спор между Мароко и Алжир. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на испанския газов оператор „Енагаз“ (Enagas).

Миналата година Алжир реши да не удължава споразумението за износ на газ през газопровода Магреб-Европа (MEG), преминаващ през Мароко и продължаващ към Испания. Така Алжир спря почти целия внос на Мароко на синьо гориво, тъй като отношенията между двете северноафрикански страни се влошиха.

През април Алжир предупреди Мадрид да не реекспортира доставките на алжирски газ към южната си съседка. Това се случи, след като испанският вицепремиер Тереса Родригес, отговаряща и за енергийния преход на страната, потвърди плановете си да реверсира газовия поток по тръбопровода и да започване износ за Мароко.

„Процесът на сертифициране гарантира, че този газ не е от алжирски произход“, обяви говорител на „Енагаз“. 

През март Испания ядоса основния си доставчик на газ - Алжир, като подкрепи мароканския план за предлагане на автономия на Западна Сахара. Това подтикна Алжир да спре 20-годишния си договор за приятелство с Мадрид и предизвика дипломатическа криза между тях.