Испания изпраща ПВО на Украйна

Украйна
11:37 - 12 Октомври 2023
2196
Испания изпраща ПВО на Украйна

Испания изпраща на Украйна 6 допълнителни пускови установки за противовъздушна отбрана MIM-23 Hawk, които ще бъдат интегрирани в батарея, доставена от САЩ.

Мадрид ще даде също така допълнителни 105-мм и 155-мм артилерийски боеприпаси, генератори и зимно оборудване за украинската армия, става ясно от съобщение в сайта на испанското военно министерство. Подкрепата е била уговорена на срещата на министрите на отбраната на НАТО във формата "Рамщайн" в Брюксел на 11 октомври, на която участва и Володимир Зеленски.

"Шестте нови пускови установки за противовъздушни ракети ще бъдат интегрирани в американска батарея", каза министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес. Също така съобщи, че в отговор на конкретна молба от страна на САЩ "от следващия месец в Испания ще се проведе свързано обучение за украинските оператори и техници на HAWK".

В бъдеще ще бъде извършена и доставка на тежки картечници за укрепване на украинския капацитет за борба с дронове, като се има предвид, че "Русия продължава да се превъоръжава с дронове, които получава с помощта на други държави", каза Роблес, визирайки Иран.

Полеви дажби от Испания вече са на път към Украйна - пратка, която ще бъде последвана от доставки на електрически генератори и компресори заедно с части от зимното оборудване за бойците. Продължава и обучението на украински части - към момента те са 2000, а целта, поставена от Роблес, е 4000.

Хърватия и Испания пък се договориха заедно да отпуснат 6,5 млн. евро за разминиране в Украйна. Това беше обявено по време на Международната конференция на донорите за хуманитарното разминиране в Украйна, която се проведе в Хърватия.

Норвежкият производител на отбранителни технологии Kongsberg пък изпраща своята интегрирана система за борба с дронове CORTEX Typhon в Украйна за защита от дронове "Шахед" - иранските безпилотни машини "камикадзе", които Москва ползва.

Литва ще прехвърли две системи за противовъздушна отбрана NASAMS на Украйна.

"Новият ни пакет за военна подкрепа включва доставката на две пускови установки NASAMS, които закупихме през лятото, а също 155-милиметрови боеприпаси и зимни принадлежности като електрически генератори, легла за военни лагери, облекло", обявиха от Вилнюс.