Испания маха ДДС-то върху зехтина

Това ще позволи да се подпомогне маслиновият сектор и да продължи да се стимулира потреблението

Новини
13:39 - 21 Юни 2024
1533
Испания маха ДДС-то върху зехтина

Лявото испанското правителство реши да премахне ДДС върху зехтина, цената на който се повиши през последните години поради рязко намаляващите реколти на фона на екстремната суша, съобщиха от испанското правителство, предаде Франс прес.

Правителството на премиера Педро Санчес ще намали ДДС върху зехтина "до 0 на сто" от юли, интегрирайки го "за постоянно в групата на продуктите от първа необходимост", обясни Санчес.

Това е "великолепна новина за всички испанци", коментира правителственият говорител Пилар Алегрия в интервю за телевизионния канал "Антена 3".

В допълнение към "облекчаването на портфейла на испанците", продължи тя, премахването на ДДС върху зехтина ще позволи да се подпомогне маслиновият сектор и да продължи

да се стимулира потреблението на толкова важен продукт за нашата страна".

Тази мярка, която ще бъде приета във вторник, 25 юни, по време на следващата среща на Министерски съвет, ще позволи на зехтина да се възползва от силно намалената ставка на ДДС, прилагана за стоките от първа необходимост, казаха от Министерството на финансите.

Основните продукти, като хляб, плодове и зеленчуци, обикновено се ползват от ставка на ДДС в размер на 4 на сто.

Но в периоди на висока инфлация, както е в момента, този процент може да бъде намален до 0 на сто.

Правителството вече беше намалило ставката на ДДС върху зехтина от 10 на 5 на сто през 2023 година, в опит да овладее нарастващите цени на храните. Тази мярка обаче не попречи цената на зехтина да продължи да се покачва.

Испания, която доставя близо 50 на сто от световния зехтин, заедно с Гърция е водещ потребител на този продукт в света, с близо 14 литра на жител на година, според Международния съвет за маслиновите продукти (МСМП).

Въпреки това, според Националния статистически институт на Испания "Ине" (INE), цената на този продукт се е повишила наскоро: зехтинът е бил с 63 на сто по-скъп миналия месец, отколкото през май 2023 година, и три пъти по-скъп, отколкото през януари 2021 година.