Испания налага ограничения върху отоплението, охлаждането и осветлението

Правителството одобри налагането на "спешни мерки" за икономии заради енергийна криза

Новини
12:40 - 02 Август 2022
3034
Испания налага ограничения върху отоплението, охлаждането и осветлението

Испанското правителство одобри налагането на "спешни мерки" за икономии на енергия на фона на руската инвазия в Украйна и последвалата енергийна криза, която тегне над Европа, предаде ДПА.

Всички обществени сгради, молове, кина, работни помещения, хотели, гари и летища няма да имат право да настройват термостатите под 27 градуса по Целзий през лятото или над 19 градуса по Целзий през зимата.

Мерките са били приети на седмичното заседание на кабинета, съобщи снощи министърката на екологичния преход Тереса Рибера Родригес.

Тя уточни, че мерките, залегнали в кралски указ, ще бъдат наложени в края на едноседмичен транзитен период след публикуването им в държавен вестник.

Те ще останат в сила до 1 ноември 2023 година.

Мерките са част от първоначален пакет, който е необходим  в "критична ситуация", заяви министърката, подчертавайки, че Европа се нуждае от помощта на Испания.

Сега е време за солидарност, каза Тереса Рибера.

Мерките освен това задължават магазини и компании да държат вратите затворени, използвайки автоматична система, която може да бъде инсталирана до 30 септември.

Целта е в помещенията да се запази топлият или студеният въздух.

Осветлението в офиси, които не се използват, на витрини и паметници трябва да се изключва след 22:00 часа, а в отделни сгради ще бъдат направени проверки за енергийна ефективност.

Рибера призова частния сектор да увеличи дистанционната работа.

Испания ще предприеме тези и допълнителни мерки, решение за които ще бъде взето след лятната ваканция, за да се изпълнят ангажиментите по спешния европейски план, който бе одобрен миналата седмица.

Страната ще се опита да намали потреблението на газ със 7 на сто.

Испания се противопостави първоначално на този план, но в крайна сметка го одобри след отстъпки, припомня ДПА.