Испания намалява данъка върху доходите с 25% за 800 000 фермери и животновъди

27% от територията на страната е нащрек или в извънредна ситуация поради недостиг на вода

Новини
13:34 - 25 Април 2023
1309
Испания намалява данъка върху доходите с 25% за 800 000 фермери и животновъди

Испанското правителство намалява данъка върху доходите с 25% за 800 000 фермери и животновъди заради сушата. По този начин изпълнителната власт иска да помогне на производителите, чийто загуби заради високите температури и малкото валежи може и да надхвърлят данъчното облекчение.

Миналата година беше шестата най-суха в историята на Испания и най-горещата от 1961 г., откогато се води статистика. Натрупаните валежи бяха с 16% по-ниски от средните, а среднодневната температура за първи път надхвърли 15°C. В следствие на това 27% от територията на страната е нащрек или в извънредна ситуация поради недостиг на вода. Това засяга не само обикновените испанци, който търпят режим на водата, но и производителите на различни култури.

Затова правителството реши да им намали данъците. Става въпрос за намаление на данъчна основа в размер на 1 милиард и 807 милиона евро, най-голямото за последното десетилетие. То отчита и икономическите последици от войната в Украйна.

Запазват се и намаленията, които бяха въведени миналата година за земеделските стопани, които са използвали електроенергия за напояване, и за тези, които използват фуражи, закупени от трети страни. Намаление на данъците ще се приложи и на местно и регионално ниво в различни производства като отглеждане на маслини, бадеми, нецитрусови овощни градини.

Само в Арагон от тях ще се възползват около 36 900 фермери. От Съюза на малките фермери и животновъдите (UPA) смятат, че мярката е "положителна първа стъпка за испанската провинция" и намалението е "немалка цифра".