Испания не вярва на сълзи, удължава карантината

Актуални новини
19:16 - 16 Май 2020
3044
Испания не вярва на сълзи, удължава карантината

Испания не повярва на сълзите на затворените по домовете хора, че имат нужда от отпускане на мерките. Премиер Педро Санчес поиска удължаване на извънредното положение в страна, докато унгарският му колега Виктор Орбан обяви, че разхлабва мерките в столицата Будапеща, предаде БНР.

Санчес иска да удължи с около месец извънредното положение в Испания, което изтича на 24 май.  Това ще бъде последното извънредно положение и то ще трае до края на изолацията, заяви той в телевизионна реч.

“Изключение правят областите, най-засегнати от епидемията и най-населените райони, които ще продължат да спазват правилата от фаза едно. Това са района на Мадрид и град Барселона и предградията му. Тези области ще останат във фаза нула до следващата седмица, но ще бъде позволено да отворят повечето магазини, културни обекти и развлекателни паркове.”

Испания днес регистрира най-ниският брой жертви от средата на март насам – 102 починали за последното денонощие.

В същото време унгарското правителство ще започне поетапна отмяна на ограничителните мерки в столицата Будапеща, две седмици след като карантината беше вдигната в останалата част на страната. Според премиера Орбан епидемията е овладяна и в Будапеща.

А американският президент Доналд Тръмп заяви, че администрацията му обмисля дали да възобнови плащанията към Световната здравна организация, които бяха спрени през април. Това е само една от възможностите, които се обсъждат във Вашингтон. Ако вноските бъдат подновени, те ще са в размер на 10% от предишната сума, уточни Тръмп.