Испания обяви още близо 1200 починали от COVID-19

В края на май здравното министерство промени методите си за събиране на данни

Свят
16:58 - 19 Юни 2020
2509
Испания обяви още близо 1200 починали от COVID-19

Министерство на здравеопазването на Испания актуализира броя на починалите от новия коронавирус (COVID-19) до 28 313 души, след като остави бройката замръзнала на 27 136 души в продължение на почти две седмици, докато проверяваше и анализираше данните, съобщава "Гардиън".

Испанското правителство беше масово разкритикувано за "паузата" по отношение на данните за жертвите на 7 юни, но то защити действията си с мотива, че трябвало да "прегледа информацията за починалите" и да установи датата на смъртта вместо кога смъртта е била съобщена.

Статистиката за заразените и починалите се събира от всеки от 17-те автономни региона на Испания и след това се предоставя на централното правителство в Мадрид.

В края на май здравното министерство промени методите си за събиране на данни за заразените и жертвите, което доведе до рязък спад на новозаразените в рамките на 24 часа, а имаше и дни, в които не бяха съобщавани починали - въпреки регионалните правителства, които отчитаха жертви за същия период.

Правителството твърди, че промените са били необходими, за да му помогнат за потискането и изолирането на нови огнища, а не да се фокусира върху цялостната картина.

От 15 043 души, които са починали от вируса или със свързани симптоми само в областта Мадрид, 5 981 са били в жилищни домове.

Данните за смъртността от изследователския институт "Карлос III" в Мадрид показват, че в Испания между 13 март и 22 май е имало 43 366 "извънредни смъртни случаи" - повече починали от нормалното.

Докато през периода са били очаквани 77 622 починали, броят на смъртните случаи е 120 722 души - 56% увеличение.

Най-новите данни на здравното министерство показват, че регистрираните заразени с COVID-19 представляват най-малко 64% ​​от тези извънредни смъртни случаи.

Източници са казали, че много от останалите починали могат да се сведат до вируса, но са отбелязали, че данните също така могат да бъдат изкривени от факта, че много хора са били твърде уплашени да отидат в болница по време на разгара на епидемията и може да са умрели вкъщи от инсулти или инфаркти в резултат на това.