Испания обяви война на изхвърлянето на храна от барове и супермаркети

Целта е да се намалят наполовина глобалните хранителни остатъци на човек от населението

Новини
13:07 - 07 Юни 2022
852
Испания обяви война на изхвърлянето на храна от барове и супермаркети

Испанското правителство се очаква да одобри днес проектозакон, който ще задължи ресторантите да информират клиентите си, че могат да си вземат остатъците от консумираната храна, съобщи в. „Паис“.

Испанските домакинства изхвърлят годишно 1,364 милиона килограма хранителни продукти или средно 31 килограма на човек, според данните на министерство на селското стопанство, риболова и хранителната промишленост за 2020 година. Сега правителството иска да сложи край на това разточителство.

За целта то ще одобри днес проектозакон за предотвратяване на разхищението на храна и след това ще го изпрати за одобрение в парламента.

Сред мерките, които включва този законопроект, с чиито основни положения „Паис“ се е запознал, е да се накарат всички участници в хранителната верига да разработят план за предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци.

Освен това се предвиждат санкции за барове, ресторанти или супермаркети, които не спазват разпоредбите.

Санкциите за компаниите, които не спазват този закон, ще са в диапазона между 2001 и 60 000 евро за сериозни нарушения. Наказание може да бъде наложено, ако например не се дарят остатъците на различни социални инициативи. В случай на рецидив глобата може да достигне 500 000 евро.

Този закон се опитва да постигне една от целите за устойчиво развитие в „Дневен ред 2030 година“ на ООН – да намали наполовина глобалните хранителни остатъци на човек от населението. Според министерството Испания ще стане третата страна от ЕС, приела подобна законодателна норма след Франция и Италия.

Новият закон няма да се прилага за хора, които изхвърлят отпадъци в домовете си. За тях са предвидени информационни кампании.

75 на сто от испанските домакинстват признават, че изхвърлят хранителни продукти. От храните, които попадат в кошчетата за боклук, три четвърти са непреработени продукти. Сред тях най-често се изхвърлят плодове (32,1 на сто), зеленчуци (13,6 на сто), хляб (4,8 на сто) и мляко (4,5 на сто).