Испания пое европредседателството

Педро Санчес отива в Киев

Новини
09:14 - 01 Юли 2023
1812
Испания пое европредседателството

Испанският премиер Педро Санчес ще посети Киев в деня, в който страната му поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Това става три седмици преди общите избори, които могат да доведат до смяна на правителството.

Испанските медии отбелязват, че председателството започва от Киев, където министър-председателят Педро Санчес заминава директно от срещата на върха в Брюксел. 

Това е третата среща на Санчес с президента Володимир Зеленски в украинската столица, ще говори и пред парламента. 

Жестът е символичен за категоричната подкрепа на Испания и на Европа за Украйна - военна, хуманитарна, икономическа. 

Мадрид поема председателството в месец, в който предстои парламентарен вот. Педро Санчес го насрочи за 23-и, като изненада сънародниците си и европейските си партньори. Това стана ден след като левицата беше разгромена на местните избори в края на май. 

Гласуването ще е в разгара на лятото, а не през декември, както беше планирано. Наблюдатели отчитат, че е твърде възможно да започва европейско председателство, чието внимание е насочено другаде, а въпросителните за изборите са твърде много. 

Проучванията на общественото мнение не са в полза на Санчес, а Народната партия на основния му съперник Алберто Нунес Фейхоо вероятно ще се нуждае от подкрепата на крайнодясната партия Вокс, за да управлява.