Испания поиска общи правила за свободно движение в ЕС

Също така се призовава за проверка на здравето на туристите чрез индивидуални проверки

Свят
15:47 - 26 Май 2020
3257
Испания поиска общи правила за свободно движение в ЕС

Испания призова партньорите си от Европейския съюз да установят общи правила, включително потенциални проверки на здравния статут на пътниците, за отваряне на границите и възстановяване на свободното пътуване в Шенгенската зона, информира "Ройтерс".

"Трябва да работим с нашите европейски партньори за определяне на общи правила, които ще ни позволят да върнем свободното движение на европейска територия", коментира външният министър Аранча Гонсалес пред радио Cadena Ser.

Въпреки че страните членки на ЕС излязоха с различни дати за отваряне на границите, трябва да има общи принципи и правила в Шенгенската зона за отваряне на вътрешните граници и установяване на правила за външните граници, отбеляза Гонсалес.

В документ на Испания, изпратен до страните членки, също се призовава за проверка на здравето на туристите чрез индивидуални проверки като част от общия подход.

Дипломатически източник коментира пред осведомителната агенция, че един от вариантите е тестване на пътниците за коронавирус преди потегляне.

В понеделник Испания призова туристите да се върнат в страната от юли.