Испания, Португалия и Гърция въстанаха срещу икономията на газ

Трите държави отхвърлиха плана на ЕС да намалят потреблението на синьо гориво с 15%

Новини
12:52 - 22 Юли 2022
2882
Испания, Португалия и Гърция въстанаха срещу икономията на газ

Има още пукнатини в единния фронт за справяне с енергийната криза в Европа. Те възникнаха след като Испания, Португалия и Гърция отхвърлиха плана на блока да намалят потреблението на природен газ с 15% между този август и следващата пролет.

Само часове след предупреждението от шефа на МАЕ Фатих Бирол, че Европа ще се нуждае от 20% намаление на потреблението, за да понесе зимния сезон без сътресения, от Мадрид и Лисабон заявиха, че няма да подкрепят инициативата от 15% пред лицето на потенциално спиране на руския газ.

Според Испания и Португалия задължителните намаления са несправедливи, особено като се има предвид, че и двете страни използват много по-малко руски газ, отколкото други страни-членки на Европейския съюз.

„Ние ще защитим европейските ценности, но няма да приемем жертва по въпрос, по който дори не ни беше позволено да дадем мнението си“,

каза министърът на екологичния преход на Испания Тереза ​​Рибера, пише Oilprice.

„Без значение какво се случва, испанските семейства няма да претърпят прекъсване на газа или електричеството в домовете си“, добави тя.

Говорейки пред Xinhua, испанският министър на екологичния преход Тереза ​​Рибера описа потреблението на газ в Испания като разумно. „Искаме да помогнем, но също така искаме да ни уважават“, каза Рибера и добави, че “не може да ни бъде наложена да правим несправедлива жертва“.

Гърция също реши да възрази срещу плана на ЕС, издавайки свои собствени мерки за извънредни ситуации.

На Гърция бяха спестени всякакви прекъсвания в доставките на природен газ, до голяма степен благодарение на усилията за внос на големи количества LNG, съобщава Reuters.

Вместо това Гърция предлага механизъм на ЕС за ограничаване на цените на едро на газа и съвместни покупки на газ като „европейско решение“, каза в четвъртък правителственият говорител Янис Ойконому.