Испания премахва родителското съгласие за аборти при 16 и 17-годишни

Законът бе приет от Долната камара на парламента

Новини
14:53 - 16 Декември 2022
2075
Испания премахва родителското съгласие за аборти при 16 и 17-годишни

Долната камара на испанския парламент одобри закон, който ще позволи на момичетата на 16- и 17-годишна възраст преди навършване на пълнолетие, да правят аборт без съгласието на родител или настойник.

Законът, който се приема като изключителна феминистка победа в католическата държава, бе определен от министъра на равенството Ирен Монтеро (на снимката) като „много важна стъпка“ за гарантиране на сексуалните и репродуктивни права на жените в Испания. 

Със 190 гласа „за“, 154 гласа „против“ и петима „въздържали се“ Законът бе приет от Долната камара на парламента и сега предстои да бъде одобрен и от Горната. Срещу него гласуваха от крайнодясната партия „Вокс“ с аргумента, че той нарушава Конституцията с признаването на аборта за човешко право.

Против се обявиха и от Католическата църква, която има силно влияние в страната.

Въпреки това, социалистическото правителство на Педро Санчес премахна изискването за родителско разрешение и за тридневен срок за размисъл преди това, който беше въведен от предишните управляващи от Народната партия, които също се обявиха срещу промените. 

В момента 85% от абортите в Испания се извършват в частни центрове.

Новият закон дава право на аборт на жените в държавните болници и по този начин се избягва пътуването до частни клиники

в други автономни региони заради отказа на държавните. Освен това най-съвременните противозачатъчни хапчета ще бъдат обхванати от социалното осигуряване и ще се разпространяват безплатно в здравните центрове, като всички аптеки са длъжни да ги предлагат. Като форма на насилие срещу жените ще се приема и сурогатното майчинство, което е забранено в страната.