Испания призова Израел да прекрати безразборното избиване на палестинци

Според информация на местните здравни власти жертвите от началото на конфликта са над 11 300

Новини
15:54 - 15 Ноември 2023
1972
Испания призова Израел да прекрати безразборното избиване на палестинци

Министър-председателят на Испания Педро Санчес призова Израел да прекрати "безразборното избиване" на палестински граждани, предаде Франс Прес.

Това е неговата най-остра критика към страната, откакто тя предприе военни действия срещу "Хамас" преди около месец.

"Апелираме за незабавно прекратяване на огъня от страна на Израел в Газа и стриктно спазване на международното хуманитарно право, което е ясно, че днес не се случва", заяви той по време на дебат в парламента преди вота на недоверие в четвъртък, след който Санчес би трябвало да получи нов мандат.

Няма никакво съмнение, че ние стоим зад Израел и подкрепяме техния отговор срещу терористичната атака, на която държавата беше подложена през октомври", допълни премиерът социалист и призова за незабавно освобождаване на заложниците, отвлечени от "Хамас".

"Също толкова категорично обаче ние отхвърляме безразборното убиване на палестинци в Газа и на Западния бряг, каза още Санчес.

Испанската страна отбеляза, че Израел има правото да се защити срещу "Хамас", след като палестинската военна групировка атакува южната част на държавата на 7-ми октомври. Франс Прес припомня, че тогава бяха избити 1200 души и бяха взети над 200 заложници.

Подобно на Съединените щати и други съюзнически държави обаче, Испания също изразява все по-силна тревога от нарастващия брой убити в палестинския анклав. Според информация на местните здравни власти,

жертвите от началото на конфликта са над 11 300, повечето от които цивилни.

За да може да получи втори мандат след неубедителните предсрочни избори през юли, Санчес разчита на гласовете на крайната левица, която многократно настояваше той да заеме по-твърда позиция срещу кампанията на Израел в Газа.

Малко след речта на Санчес, председателят на крайнолявата партия "Подемос" и настоящ социален министър Йоне Белара, чрез пост в социалната мрежа, отново 

настоя за прекъсване на дипломатическите връзки на Испания с Израел и налагане на икономически санкции на страната.

"Нуждаем се от много повече от думи в парламентарния дебат, за да се справим с планирания геноцид, извършван от Израел в Палестина", написа тя в социалната мрежа "Екс".