Испания се готви да затвори публичните домове

Актуални новини
10:45 - 22 Август 2020
2463
Испания се готви да затвори публичните домове

Мъжката половина от населението на Испания е в ступор - испанският министър на равенството Ирене Монтеро призова провинциите да наредят на публичните домове да затворят врати, за да се ограничи разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Преди седмица правителството вече затвори повечето нощни заведения и наложи други ограничения.

Министерството изпрати писмо, с което иска от местните власти да предприемат специални действия срещу "местата, където се упражнява проституция, като публичните домове", заяви Монтеро пред Испанското национално радио. 

В Испания публичните домове действат в "сивата зона" на законовата уредба, което затруднява регулирането на дейността им, отбелязва говорител на министерството. Много от тези заведения са регистрирани като хотели. В Испания проституцията се толерира, но сексуалната експлоатация и сводничеството са незаконни.

Министър Монтеро обаче не уточнява дали обмисля пълна забрана на проституцията или регулацията й и правна защита на работещите в бранша.

В Испания са регистрирани общо над 377 000 случая на коронавирус и близо 29 000 души станаха жертва на пандемията, което я прави една от най-тежко засегнатите страни в Европа, отбелязва Ройтерс. Нощни заведения и неформални партита бяха свързани с няколко огнища на инфекция след края на строгата карантина в страната.