Испания ще ваксинира гражданите си на три вълни

Страната е приключила договори за закупуване на 140 милиона дози

Свят
14:09 - 27 Ноември 2020
2266
Испания ще ваксинира гражданите си на три вълни

Испанският здравен министър Салвадор Ила обяви, че Испания ще може да ваксинира своите 47 милиона жители срещу коронавируса на три вълни, започвайки през януари и завършвайки "през летните месеци", съобщава АП.

Около 2,5 милиона души, включително обитатели и персонал в домове за възрастни хора, здравни работници и хора в зависимост, ще бъдат приоритетни за първата партида ваксини, която Испания очаква да прилага между януари и март, каза Ила в петък.

Той обясни, че експертите анализират какъв ще бъде редът за ваксиниране на други групи в кампанията за ваксиниране от март до юни и за последната партида през лятото, в зависимост от риска от заразяване и наличието на дози ваксини.

Испания е приключила договори за закупуване на 140 милиона дози, с които могат да се ваксинират 80 милиона души.

Запитан относно повдигнатите въпроси за предварителните резултати от предложената ваксина, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, Ила каза, че стратегията на Европейския съюз за закупуване на ваксини от поне седем различни производители взема предвид, че някои може да не получат окончателно одобрение.

"Няма да прилагаме ваксина, която няма гаранции за безопасност и ефикасност", каза Ила.

Неотдавнашният спад в броя на ежедневните коронавирусни инфекции в Испания е облекчение за болниците, където 12% от нормалните легла и 28% от леглата за интензивно лечение лекуват пациенти с COVID-19. Но броят на ежедневните смъртни случаи остава висок.

Страната е регистрирала 1,6 милиона коронавирусни инфекции и 44 300 смъртни случая.