Испания върви към трета доза Covid ваксина

Хората, които са ваксинирани, в някои случаи все още могат да се заразят с вируса

Свят
14:49 - 23 Юли 2021
2433
Испания върви към трета доза Covid ваксина

Испанският министър на здравеопазването Каролина Дариас заяви в петък, че всичко показва, че властите ще трябва да прилагат трета доза ваксини срещу COVID-19, за да се борят с по-нататъшното разпространение на болестта, съобщава "Ел Паис".  

Тя добави, че здравните работници ще използват ваксините, произведени от Moderna и Pfizer-BioNTech като бустер дози. Испанците може да се наложи да ваксинират всяка година и ги призова да продължават да се ваксинират, докато 100% от населението не бъде ваксинирано.

Трябва да се имат предвид новите варианти на коронавирус, които могат да намалят защитата.

Засега линията на регулаторните агенции - Европейската агенция по лекарствата и Администрацията по храните и лекарствата в САЩ - е, че всички ваксини, които се използват в Испания - Пфайзер, Модерна, Янсен и АстраЗенека - предлагат защита срещу всички известни варианти на коронавируса. Това се подкрепя и от публикувани досега изследвания.

Хората, които са ваксинирани, в някои случаи все още могат да се заразят с вируса, но обикновено страдат от по-леки симптоми или са асимптоматични. Според данните, предоставени от Дариас, 83% от заразените по време на тази вълна от пандемията не са имунизирани, 11,4% са получили еднократна доза и само 5,5% имат пълната защита, предлагана от ваксините.

Говорител на здравното министерство поясни, че Дариас говори за "възможност" за трета доза, вариант, за който "Испания е подготвена". Всяко решение, каза същият говорител, винаги ще бъде взето според "научните доказателства".

Сред научната общност практически е единодушна позицията в момента, че не е необходима трета доза и все още предстои да се разбере дали SARS-CoV-2 в крайна сметка е сезонен вирус - нещо, което може да означава, че е необходима годишна ваксинация.

Вярно е също така, че бавният темп на ваксинация в световен мащаб - с десетки страни, в които не са имунизирани дори най-уязвимите групи - увеличава шансовете вирусът да продължи да мутира, което прави сегашните ваксини по-малко ефективни.

Този сценарий - който е повече или по-малко вероятен - може да направи необходима третата доза. Въпреки това, като се има предвид, че би било борба с различен вирус, може би е по-подходящо да се класифицира като нова или адаптирана ваксина.