Испания зове Азия да отвори пазарите си за западни компании

ЕС
13:39 - 30 Март 2023
1388
Испания зове Азия да отвори пазарите си за западни компании

Испанският премиер Педро Санчес призова азиатските страни да отворят пазарите си за западни компании, съобщава "Ройтерс".

За да процъфтява двустранната търговия, трябва да се създаде регулаторна рамка, позволяваща на местни и чуждестранни компании да се конкурират на равни начала, посочи той в реч по време на икономически форум в Китай.

"Това означава изравняване на условията за игра и осигуряване на пълна реципрочност между партньорите. Това означава отваряне на Изтока, така че Западът да не се затваря в себе си", подчерта Санчес.

Той заяви, че не е необходимо отношенията между Европа и Китай да бъдат конфронтационни и прибягването до протекционизъм би представлявало "връщане към миналото".

Лидерите на ЕС обсъждат премахването на ограниченията върху държавната помощ в областта на зелените технологии, за да противодействат на конкуренцията от Съединените щати и Китай.

Европейската комисия предложи разхлабване на правилата за държавна помощ за инвестиции във възобновяема енергия, декарбонизираща индустрия, водород или превозни средства с нулеви емисии, отчасти в отговор на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на САЩ.

Освен това Европа иска нейните компании да заемат позиции в сектори като соларни панели, лопатки на вятърни турбини и акумулатори за превозни средства, чийто пазар е доминиран с над 50% от китайски производители.

Европейските пазари като Испания са широко отворени за китайски компании и затова очакват Китай да отвърне със същото, подчерта Санчес. По негови думи сътрудничеството може да бъде взаимно изгодно. Испанският премиер даде за пример сътрудничеството между китайски и испански инженерни и енергийни компании в Латинска Америка.