Испанките продължават с бойкота, Ермосо но получи повиквателна

Спорт
14:01 - 19 Септември 2023
2274
Испанките продължават с бойкота, Ермосо но получи повиквателна

Състезателките от националния отбор на Испания по футбол, които станаха световни шампионки, а след това обявиха бойкот на тима, потвърдиха волята си да не играят за "Ла фурия роха", като смятат, че федерацията не може да изисква присъствието им.

"Това, което бе обяснено в комюникето ни от петък, е ясно и няма друга обяснение на твърдата ни воля да не бъдем в отбора. Тези декларации остават в сила", обяви в Туитър двукратната носителка на "Златната топка" Алексия Путеяс.

Петнадесет от 23 световни шампионки отказаха да играят повече за Испания, като искат пълна реформа в испанския футбол след скандала, предизвикан от целувката на президента на федерацията Луис Рубиалес на Джени Ермосо. Те все пак бяха в списъка на новия селекционер на тима Монце Томе за мачовете в Лигата на нациите срещу Швеция и Швейцария. Тя не извика Ермосо с цел "да я предпази".

"Състезателките са много ясни за това, че става дума за стратегия за разделение и манипулации, за да ни стреснат и заплашат с юридически и финансови санкции", каза Ермосо, която играе в мексиканския клуб Пачука. "Да ме предпази от какво и от кого?", попита тя за това, че е не получила повиквателна за националния тим.

Испанките вече обявиха, че "ще проучат евентуалните правни последици от решението си, за да могат да вземат най-доброто решение за бъдещето и здравето си", след като някои испански медии информираха, че те могат да загубят лиценза си.

Състезателките искат още промени освен оставката на президента Луис Рубиалес и отстраняването на селекционера Хорхе Вилда.

Ермосо не получи повиквателна за националния отбор на Испания след скандала с целувката от боса на федерацията Луис Рубиалес. Това я накара да излезе с дълго обръщение в социалните мрежи.

На 20 август женският национален отбор на Испания стана световен шампион, побеждавайки Англия с 1:0. По време на церемонията по награждаването Рубиалес целуна по устните Ермосо. Испанската прокуратора започна разследване за сексуално насилие, очаква се ФИФА да лиши Рубиалес от права да се занимава с футбол 15 години.

На 10 септември Рубиалес обяви , че ще напусне поста си на ръководител на RFEF. Той отбеляза, че напуска, защото не може да продължи работата си.

Тя не получи повиквателна за националния отбор, а оправданието бе, че по този начин ръководството се опитва да я предпази.

Ето какво написа Ермосо в Инстаграм:

"Да ме защитят от какво?

От седмици, месеци търсим тази защита, която не успяхме да намерим от Кралската футболна федерация. Същите хора, които искат доверието ни, са тези, които днес пускат списък с играчи, които са поискали да НЕ бъдат повикани.

Футболистките сме наясно, че това е нова стратегия за разделение и манипулация, за да ни сплашват с правни последствия и икономически санкции. Още едно неоспоримо доказателство, което показва, че нищо не се е променило и което потвърждава защо се борим и как го правим.

Искам да изразя пълната си подкрепа към моите съотборнички, които днес бяха изненадани и принудени да реагират на поредната неприятна ситуация, причинена от хората, които продължават да вземат решения в Кралската федерация.

Бих искала нещо да е много ясно. Днес се опитаха да аргументират, че средата ще е безопасна за моите съотборнички, а на същата пресконференция беше обявено, че не са ме викали да ме защитават.

Да ме защитят от какво? Или от кого?".