Испанската полиция конфискува 11 тона кокаин

ЕС
17:01 - 12 Декември 2023
2102
Испанската полиция конфискува 11 тона кокаин

Испанската национална полиция залови 11 тона кокаин в Галисия и Валенсия, който е бил скрит в товарни контейнери от Латинска Америка. Двете операции са били извършени в рамките на една седмица, но едва днес, вторник, от ръководството на полицията изнесоха информация по случаите.

Конфискуваното количество кокаин е най-голямото до сега, което е задържано в Испания и по думите на полицаите е "тежък удар за албанските организации", които са най-силните в момента в Европа. 

То е задържано при две различни операции. Първата - "Тонара" е проведена на територията на Галисия. При нея са открити 7,5 тона кокаин, който е бил скрит в контейнер с двойно дъно, пълен със замразена риба тон, доставена от Латинска Америка. При нея са арестувани 5 души. 

Втората - наречена "Фулгор" е приключила с ареста на 15 души и конфискацията на 3,5 тона кокаин. Тя е проведена на територията на региона на Валенсия. Наркотикът е бил скрит в 4 контейнера с двойно дъно, пристигнали преди повече от месец на пристанището. 

Първоначално те не са били потърсени, но месец след това на няколко пъти са доставяни на различни адреси с цел да се затрудни проследяването на хората, които ще ги получат. 

По думите на главния комисар на Централната бригада за борба с наркотиците Антонио Дуарте зад тези доставки стоят албански организации, които са монополизирали превоза на наркотици за Европа в двойни дъна на контейнери по море.

"Те са в основата на пратката на наркотиците, в транспорта, в пристигането и в разпространението. Те контролират всичко", казва той. 

Според него в момента се наблюдава свръхпроизводство на кокаин, а от там и спад на цените в Европа, поради което албанците се насочват към Африка, Азия и Австралия, който намират за "много желан континент" заради факта, че килограм кокаин струва около 100 000 евро, докато в Европа спадна от 33 000 на 18 000 само за няколко години.